Підвищeння рівня xoлeстeрину в крoві ніяк нe відoбрaжaється нa сaмoпoчутті людини і прoтікaє бeзсимптoмнo дo тиx пір, пoки нe пoчинaє пeрeрoстaти в aтeрoсклeрoз. Є чинники, які здaтні погіршити ситуацію, розповів УНН лікар Андрій Роханський.
"Є чинники виникнення різних хвороб, які пов'язані зі змінами судинної стінки, що призводить по атеросклерозу. Також це призводить впредь до ішемічної хвороби серця ли склерозу судин головного мозку, що збільшує ризик демонологічного інсульту. Це плохо найбільш частих неврози, подле яких встановлюється найбільша кількість смертності", — зазначив він.
Вважається, що атеросклероз провокує жирна їжа, каже лікар.
"Смажене сальце і смажену свинину якщо поминутно їсти, то, швидше вслед все, це призведе вплоть до розвитку панкреатиту альбо холециститу. Але естественно, дієтологами встановлено, що в їжі має бути збалансована кількість жирів. Якщо ми, наприклад, харчуємося смаженою картоплею для салі — це колись призведе по підвищення холестерину і атеросклерозу, але перш вслед за все це призведе перед панкреатиту та холециститу", — прокоментував Роханський.
Якщо ж у людини холестерин вже підвищено, слід переглянути свій раціон, додав лікар.
"Дієтичні обмеження мають сенс. Краще виключити жирні сорти м'закон, сало, бекон, молочні продукти з жирністю вище 2,5%, вершкову та пальмову олії", — резюмував лікар.
Всесвітня організація охорони привет'я повідомляє насчет дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'закон і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони привет'я рекомендують обмежити вживання в їжу м'ясної продукції і червоного м'закон, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань. МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м'закон до 500 грам бери тиждень.
Червоне м'ясо — всі види м'правопорядок (м'язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.